ŽITOPEK A.D.

Sindikat Nezavisnost Zitopek . A.D

Ознаке

Ознаке

š (1)
DOBRODOSLI

Kako brže doći do obrtnih sredstava

„Sosijete ženeral banka“ je prošle godine u svoju ponudu uvrstila faktoring, relativno novu uslugu na tržištu, koja pre svega predstavlja uslugu otkupa potraživanja, a uključuje: finansiranje, naplatu potraživanja, vođenje evidencije dospelih potraživanja, preuzimanje rizika naplate potraživanja.

Korišćenjem faktoringa, mali i nesolventni dobavljači imaju mogućnost da naplate svoja potraživanja po isporuci robe ili usluga, lakše prebrode finansijsku krizu, isprate zahteve svojih kupaca u pogledu rokova plaćanja, štiteći se istovremeno od kursnih rizika.
Faktoring predstavlja dugoročni odnos faktora (banka), prodavaca i kupaca, gde faktor otkupljuje prodavčeva potraživanja na bazi kreditno prihvatljivih dužnika, a prodavac jednostavnije naplaćuje potraživanja i dolazi do sredstava.
Faktoring se u praksi koristi za uspešno rešavanje finansijskih problema, ali pomaže i prilikom plasmana i prodaje robe na inostranim tržištima, posebno na onim sa kojima do sada nije ostvarivana spoljnotrgovinska razmena. Omogućava preduzećima da odgovore na promene tražnje u zemlji i inostranstvu i smanje troškove. Istovremeno preduzeće smanjuje rizik, jer ne čeka naplatu potraživanja, već odmah dobija sredstva koja su mu potrebna za normalno finansiranje narednog ciklusa proizvodnje i nabavku repromaterijala u skladu sa dinamikom prodaje, racionalno koristeći obrtna sredstva.
Najveću dobit od korišćenja faktoringa imaju mala i srednja preduzeća, posebno ona prezadužena, kojima nisu dostupni drugi vidovi finansiranja. Tim preduzećima je neophodan novac za obrtna sredstva kako bi mogli da održe poslovnu saradnju sa kupcima, koji po pravilu u poslednje vreme produžavaju rokove plaćanja, i odgovore njihovim zahtevima.
„Sosijete ženeral banka“ je prepoznala potrebe malih i srednjih klijenata i odlučila da im ponudi uslugu faktoringa po jednostavnoj proceduri, uz opšti ugovor sa dobavljačima, kojim se definišu komercijalni uslovi.

Нема коментара:

Постави коментар


Пратиоци