ŽITOPEK A.D.

Sindikat Nezavisnost Zitopek . A.D

Ознаке

Ознаке

š (1)
DOBRODOSLI

Protest malih akcionara

Protest malih akcionara u Banjaluci
Tajkuni obrali kajmak, radnici bez posla i novca


Sve lošije stanje u privredi i (ne)rad pojedinih institucija izveli su juče na ulice Banjaluke pedesetak članova Saveza udruženja malih akcionara preduzeća banjalučke i dobojske regije. „Ugrožena su prava malih akcionara na vlasništvo, rad i život“, upozorili su mali akcionari tokom mirnog protesta.
Nakon što su pročitali zahteve u banjalučkom parku „Petar Kočić“, mali akcionari su predali zahtev predsedniku Komisije za hartije od vrednosti RS Miodragu Jandriću da podnese ostavku na ovu funkciju.
„Jandrić svojim činjenjem i nečinjenjem omogućava mešetarima i spekulantima da uništavaju značajan deo privrede RS“, tvrdi predsednik Saveza udruženja malih akcionara Nebojša Jugović.
On je rekao da će mali akcionari tražiti od nadležnih institucija da smene Jandrića ako sam ne podnese ostavku do 15. marta.
Jandrić je negirao tvrdnje predstavnike malih akcionara, ističući da je to još jedan udar na nezavisnost i dignitet KHOV RS.
Mali akcionari su predali zahteve i u Okružnom tužilaštvu i Okružnom sudu Banjaluka.
Od Tužilaštva traže informacije šta je urađeno po izveštajima Komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama, kao i po krivičnim prijavama preduzeća i malih akcionara.
Okružnom sudu Banjaluka su predali najavu zahteva za prisustvo javnosti u sporovima koji se odnose na male akcionare. „Sumnjamo da su pojedinim presudama oštećeni mali akcionari, preduzeća i privreda RS. Zato smo prinuđeni da najavimo podnošenje zahteva za prisustvo javnosti u sporovima koji se vode u vašem sudu, a koji se tiču malih akcionara“, navodi se u dopisu koji su mali akcionari uručili Okružnom sudu.
Predsednik Saveza udruže­nja malih akcionara RS Nebojša Jugović tvrdi da u RS ima oko 860.000 malih akcionara. „Oko 30 odsto akcija su naše u svakom preduzeću, a oko 50 odsto u fondovima“, kaže Jugović.
Mali akcionari tvrde da je privatizacija u RS u skoro svim slučajevima doprinela samo bogatstvu određenim tajkunima koje zanima imovina preduzeća i preprodaja, dok su akcionari, odnosno radnici ostali bez ikakvih prava. Oni su na mirnom protestu naveli nekoliko primera u kojima „nemaju nikakva prava“. Kao primere „kriminalne privatizacije“ u RS u banjalučkoj i dobojskoj regiji naveli su „Metal“ Banjaluku, „Promet“, „Prnjavor ekspres“, „Metalka“, „Mlinpek“, „Slogu“ i „Gradip“ iz Prnjavora, te „TNNO, „Doboj puteve“ i „Hemoprodukt“ Doboj.

Нема коментара:

Постави коментар


Пратиоци